Vertrouw jij vanuit je hart of vanuit je hoofd?

Vertrouwen. Als je geboren wordt is het heel vanzelfsprekend in je aanwezig. Soms gebeurt er iets in je leven waardoor je vertrouwen geschaad wordt. Je vertrouwen krijgt een deuk, vertoont een barst, of valt in duigen. En dan gebeurt het: Blijf je in je hart? Of schiet je in je hoofd?

Wat gebeurt er wanneer je vertrouwen wordt geschonden?

Zoals je uit bovenstaande tekst kunt opmaken, komt vertrouwen uit je hart. Een kleine kwetsuur in vertrouwen lost meestal wel op in de liefde van je hart. Liefde heeft een enorm herstellend vermogen. Is de heftigheid van de breuk in je vertrouwen zo groot dat de schrik je om je hart is geslagen, dan sluit je hart zich en schiet je in je hoofd. Een gebrek aan vertrouwen beperkt altijd de liefdesstroom in je hart.

Vertrouwen vanuit je hoofd sust alleen de pijn

Op dat moment zeg je vanuit je hoofd dingen zoals: “Vertrouwen, ik kijk wel uit. Dat is levensgevaarlijk.” Of “Mijn vertrouwen is geschonden. Ik vertrouw nooit meer iemand’”. Tegen de tijd dat je merkt dat het gebrek aan vertrouwen je begint op te breken en je leven verzuurt, zal je hoofd zeggen: “Vertrouwen, dat moet je verdienen”. Of “Vertrouwen moet zich eerst bewijzen. Ik sta het pas toe als bewezen is dat het veilig is.”

Onveiligheid, pijn en angst zijn een enorme triggers om in je hoofd te zitten en controle over jezelf, de situatie of de persoon te willen. Wist je dat de behoefte aan controle altijd voortkomt uit angst?

Veel mensen proberen het geschonden vertrouwen eerst te herstellen vanuit hun hoofd: Je gebruikt mentale processen om weer te ontspannen en de controle los te laten. Cognitieve gedragsanalyse is hiervan een mooi voorbeeld. Dit kan een beetje werken, met name bij lichte vertrouwensbreuken. In wezen sus je je hart met mentale redenaties. Soms geeft dit voldoende ontspanning in je hart zodat je hart zich weer wat meer opent en het vertrouwen weer door je heen kan stromen.

Als holistisch psycholoog weet ik dat dit bij diepere verwondingen niet opgaat. Je hart zal zich meestal in de loop van de tijd weer melden met de wond die er nog steeds zit. Simpelweg omdat deze wond geheeld mag worden, zodat je hart weer meer open kan. Bij een stevige wond lukt dit niet via aansturing vanuit je hoofd. Je zult merken dat het gebrek aan vertrouwen stilletjes in je blijft knagen.

Vertrouwensbreuk: je raakt de verbinding met je ware zelf kwijt

Mocht je een enorme deuk hebben opgelopen in je vertrouwen, weet dan dat de weg van herstel niet begint in je hoofd, maar in je hart. Je hart dat zich wezenloos is geschrokken van datgene waardoor jij je vertrouwen hebt verloren.

Wezenloos, een mooi woord. Het betekent dat je de verbinding met je ware wezen hebt losgelaten. In je wezen, in je essentie, ben je liefde licht bewustzijn. Dàt ben je bij een stevige vertrouwenscrisis of vertrouwensbreuk even helemaal kwijt. Je raakt in meerdere of mindere mate de verbinding met je ware zelf kwijt.

Er schuilt dus een hele waardevolle uitnodiging in een vertrouwensbreuk. Een vertrouwensbreuk nodigt je namelijk uit om je hart een maatje te laten groeien. Meer en meer bewust te zijn wie je werkelijk bent: liefde (licht en bewustzijn).

Vertrouwen vanuit je hart: je mag je hele zelf zijn

Dus hoe pak je dit aan? Je begint bij de pijn in je hart. Het is heel belangrijk om deze pijn de ruimte te geven dat deze er mag zijn. De pijn niet langer achter zeven deuren en negen sloten te verstoppen, maar het in jezelf toe te laten. De deur van je hart weer open te zetten. Allereerst naar jezelf.

Ja, ik begrijp het, dit is niet het meest fijne proces. Maar wel heel belangrijk, omdat deze diepe gevoelens een deel van jou zijn en er dus mogen zijn. Jij mag immers je hele zelf zijn. Inclusief de pijn die ontstaan is door een geschonden vertrouwen.

Vanuit deze ontspanning kan je hart weer een beetje bijkomen, weer haar natuurlijk ‘vorm’ aannemen. Je hart kan weer werken zoals het is bedoeld: je liefde laten ervaren, plezier in het leven brengen, etc.

Begint dit eenmaal te stromen, dan kun je een gesprek aangaan tussen hart en hoofd. Je kunt in samenspraak tussen hart en hoofd afwegen: Voel je weer voldoende levensvreugde, liefde en kracht om jezelf (en wellicht een ander) vertrouwen te schenken? Zonder bewijzen vooraf dat het veilig zal zijn.

Vertrouwen is een daad van liefde

Vertrouwen schenk je jezelf uit liefde voor jezelf. Daarna kun je het op een ander toepassen. Vertrouwen is een keuze en een actieve daad van liefde vanuit je hart.

De controle is niet meer nodig, je hart is weer vrij, je krijgt weer lucht, je voelt weer blijdschap en liefde in jezelf. Kortom je bent weer meer wie je in essentie bent.

In liefde en licht,
Marisa Evelo
Holistisch psycholoog / nieuwetijdspsycholoog

Marisa schrijft haar artikelen in verbondenheid met haar hogere multidimensionale bewustzijn. Lees haar artikelen met open hart. In je hart zit immers het diepere weten. Resoneert het aangereikte niet in je hart, laat het dan in alle respect en liefde rustig los.

Voor de gehele website geldt een copyright, dus ook voor de artikelen in deze  Blog.

Lees meer: Copyright © 2014-2024

Winkelwagen
Scroll naar boven